PÈSOL GARROFAL

Pèsols Garrofals de Llavaneres

Cada any els mesos de març-abril arriba la temporada del pèsol garrofal de Llavaneres.

El pèsol garrofal de Llavaneres està distingit amb una marca de garantia de qualitat, que només obtenen les hortes del terme municipal de Sant Andreu de Llavaneres.

                             

Les primeres notícies precises sobre el pèsol a Llavaneres daten del s. XVII. Francisco Zamora testimonia, en el llibre Diario de los viajes y hechos en Cataluña, la presència de pèsols primerencs a la rodalia de Mataró, que es destinen a la comercialització a Barcelona des de la meitat de l’hivern. Les referències perduren durant els segles XIX i XX. Durant els anys trenta, hi ha constància del vigor de la producció de pèsols i de l’exportació d’aquest producte a França. (Font web de l’Ajuntament de Llavaneres).

De pèsols n’hi ha diverses varietats, i d’entre elles el pèsol de la floreta (que es conrea al Maresme) és molt reconeguda. A Llavaneres, es conrea l’anomenat Pèsol Garrofal, la presència d’una varietat del qual en els camps de garrofals es considera que va propiciar una adaptació específica a la zona. El seu principal tret diferenciador és la seva gran dolçor. Es sembra cap al mes d’octubre en terrenys silicis i arenosos. La llavor que es fa servir, la produeixen els mateixos pagesos de la vila. Pels voltants de març comença la collita, que s’allarga durant un o dos mesos. La seva qualitat ha fet que sigui altament reconegut en el món de la pagesia i de la restauració.

Sens dubte és un producte a conservar i promocionar, i a Llavaneres els productors locals any rera any abasteixen els millors restaurants. A Menjars Roseta som afortunats de gaudir d’un producte com aquest i de tenir la sort de saber-lo cuinar d’una forma molt particular, tal com ens varen ensenyar la nostra avia i els nostres pares.

   

Els productors, restauradors i comerciants del poble hem d’estar contents que productes com aquest ens identifiquin i ens ajudin a projectar la nostra imatge i feina cap a la resta de la comarca i fins i tot, de la provincia. Entre tots fem el possible per conservar un actiu i un patrimoni tan valuós que ens diferencia i ens ajuda a ser millors.
 

A la Roseta cada any treballem per tal de fer realitat el desitg dels clients que ens els han encarregat. El fet de ser un producte tan apreciat i fortament demandat durant la temporada, fa que els cuinem per rigurós encàrrec.

El resultat final el podeu veure en la següent imatge:

IMG_2048 (Copiar)1