POMES FARCIDES

El mes de Novembre és un moment important per Llavaneres i sobretot per a la gastronomia local, doncs és el moment de les POMES FARCIDES DE SANT ANDREU. Des de finals d’octubre i durant el mes de novembre és temporada de la recollida de la poma i per tant és el millor moment de l’any per a la seva elaboració. De pomes s’en conrean de molts tipus: Golden, Reineta, Camosa, Royal Gala, Pink, etc. Cada una d’elles te la seva singularitat que fa que siguin més o menys àcides i dolces, així com que el seu tamany sigui més o menys gran.

                                   Pomes

Les pomes de “relleno” o simplement “relleno”, com s’anomenen a moltes cases, és un plat  d’origen medieval. També són típiques de la Selva, del Gironès, del Pla de l’Estany,  al Vallès (Sant Celoni), i sobre tot a la comarca del Maresme a Llavaneres, Arenys o Teia, Les varietats de poma més utilitzades solen ser la Capçana, la Verd Donzella, la Reineta de l’Empordà, la Camosa, la Pink Lady o la Royal gala, varietats que aguanten llargues coccions.  

Una de les tradicions culinàries populars del nostre poble durant la Festa Major de Sant Andreu (el 30 de novembre) és sens dubte la preparació d’aquest exquisit plat de tardor que tan be es cuina a moltes de les nostres llars. A la ROSETA any rera any seguim la tradició de la cuina popular de casa nostra i cuinem centenars de pomes per als nostres clients.

Les pomes un cop pelades van farcides de carn i es couen a la cassola durant unes quantes hores. Antigament podien estar cuinant-se a foc lent hores al llarg de dos o tres dies a foc molt lent. La gent que no coneix aquest plat pot pensar que es un postre, res més lluny de la realitat, doncs es tracta d’un plat complert que es presenta amb la seva salsa de rostit. No obstant es un plat, però, molt dolç.

                                                     

Anys enrere l’Ajuntament de Llavaneres havia organitzat actes i mostres gastronòmiques al voltant d’aquest plat per tal de promocionar-lo, de la mateixa manera que s’ha estat promocionant els altres plats i productes típic de Llavaneres: els pèsols garrofals i la famosa Coca de Llavaneres. Malauradament des de l’administració local no s’ha lluitat de igual manera a l’hora de promocionar les pomes farcides de Sant Andreu i el resultat és que cada any que passa son menys les cases a on s’elaboren. A la Roseta li donem una importància vital i cada novembre dediquem hores i hores a la seva preparació.

De receptes n’hi ha moltes i variades, doncs és un plat que a cada casa es preparava de formes diferents. A MENJARS ROSETA seguim la recepta que ens va deixar la nostra avia i que els nostres pares ens van ensenyar a preservar. A la ROSETA ens agrada popularitzar i donar a conèixer els plats típics del nostre poble com son els pèsols garrofals i les pomes farcides.

pomes1

pomes3

pomes sant andreu (1)

Cada any i durant els ultims 10-12 dies de novembre (coincidint amb la Festa Major d’hivern per Sant Andreu) cuinem les pomes farcides. Degut a la gran demanda que tenim, es fa necessari haver-les encarregat amb anticipació.

pomes2