HISTÒRIA

 
MENJARS ROSETA
1981-2023
 
 
 
INICIS
 
El Diumenge de Rams de l’any 1981, va obrir les seves portes MENJARS CUINATS ROSETA. Aquest negoci va néixer fruit de l’esforç del seu impulsor l’ANDRÉS RÓDENAS IÑÍGUEZ (Aiora, 1927 – Sant Andreu de Llavaneres, 2018) amb l’ajut de la seva esposa CARMEN CASAS BADIA (Sant Andreu de Llavaneres, 1932 – 2021) i dels seus fills MONTSERRAT, ISIDRE i ANDREU. Durant els primers temps, fins i tot hi va participar la iaia ROSETA, a qui es va dedicar el nom de la botiga.
 
             
Diferents imatges de la inauguració i inicis de la botiga
             
 
UNA HISTÒRIA FAMILIAR
 
Durant més de 25 anys, Roseta Badia i Puigdefàbregas havia estat la cuinera del comte de Caralt. Ella va ser qui ens va transmetre tots els seus coneixements, per tal de poder oferir als clients un servei i una cuina tradicional i d’alta qualitat. Però la iaia Roseta no ens va deixar tan sols les seves magistrals receptes, sinó que va aportar al negoci un esperit que avui es fa difícil de trobar: el de les coses fetes amb amor i dedicació. El mateix esperit amb el que ella ens tractava i ens ensenyava.
 
                       La iaia Roseta           
La iaia Roseta
 
LA ROSETA, com ens anomenen la majoria dels nostres clients, és un negoci familiar en el qual, quaranta anys més tard, podem dir amb molt d’orgull que ja hi han treballat fins a quatre generacions.
               
Imatges de diferents moments i membres de la familia: La Carmen i el seu net, el fills de l’Andreu en Pol i en Xavier i els germans Montse i Andreu
 
Els nostres pares, a més d’aprendre de la iaia Roseta, van acumular una gran experiència en el món de la gastronomia, doncs els anys previs a l’obertura de la botiga van ser propietaris del RESTAURANT CARMEN de Llavaneres, i van treballar a altres establiments de restauració de la vila com L’AVI PEP i el MAS NADAL.

                  L'Andrés treballant de cambrer a Ca l'Avi Pep (finals dels 70)      

                                             
Fotografies del Restaurant Carmen a l’any 1974 i de l’Andrés de cambrer a Ca l’Avi Pep al 1977
 
A mitjans dels anys setanta, en el Restaurant Carmen l’Andrés ja va posar en marxa un servei de menjar per emportar, concepte molt nou en aquells anys, i que va començar amb les PAELLES. El seu pare, l’avi Lluís, valencià d’origen, l’anava a ajudar, transmetent-li tot el seu deliciós saber. Uns anys més tard, aquella idea de fer menjars casolans per emportar va impulsar el que avui és MENJARS CUINATS ROSETA.
                                                             
                                                    
 
Quatre generacions de la familia cuinant paelles
 
L’Andrés va invertir en el negoci tots els seus coneixements sobre gastronomia, restauració i aliments, adquirits al llarg de la seva variada vida laboral. Vingut a Catalunya en els anys de la postguerra, era un home que s’havia fet a ell mateix. Un home valent i treballador que, malgrat les mancances de recursos d’aquells anys, va resultar ser un emprenedor i un visionari. Després de fer de pagès a Llavaneres durant gairebé 15 anys, l’Andrés, amb la seva dona, van deixar la Hisenda Caralt per fer de masovers a la torre de Can Bernades, on la Carmen va cuinar i l’Andrés va aprendre l’ofici de cambrer. A més, van tenir l’oportunitat de conèixer molta gent, no només de la vila, sinó també de la “colònia estiuenca”, que més tard es convertirien en clients del seu restaurant i, finalment, de MENJARS ROSETA.

L'Andrés fent de pagès a Can Caralt (anys 50)

L’Andrés va fer de pagès, masover i cambrer en la seva etapa de Can Caralt i Can Bernades

A principis de la dècada del 2000, i amb més de 70 anys a l’esquena, l’Andrés es va jubilar, quedant la botiga en mans de la seva dona i la seva filla Montse. I la cuina en les de l’Ángeles Guerra, la qual havia estat la seva ajudant durant molt de temps. Un parell d’anys més tard va ser la Carmen la que es va jubilar, deixant la botiga a càrrec de la Montse com a única representant de la família.

                                    

La Montse i l’Angeles Guerra

                                      

                             

UNA NOVA ETAPA
 
Però el novembre del 2005, el germà petit, l’Andreu, es va incorporar al negoci, obrint una sucursal de la botiga amb el mateix nom, però a molts quilòmetres de distància: a Puigcerdà.

 

Imatges de l’Andreu i la seva neboda Carmen a la botiga de Puigcerdà
 
Allà treballava juntament amb la seva neboda Carmen, la filla petita de la Montse. La idea inicial era la d’ampliar el negoci en una comarca on les possibilitats per a un comerç d’aquest tipus eren força prometedores. Malauradament, l’inici de la crisi econòmica, un any i mig més tard, ho va fer inviable i es va decidir tancar-lo. Un breu camí que no va fer defugir els germans Ródenas de continuar junts l’aventura a Llavaneres. Des de 2007 fins el 2018 han estat junts fent crèixer el negoci que ha anat incorporant  nous treballadors a l’equip.
                                       
Diferents imatges de l’Andreu i la Montse treballant a la botiga de Llavaneres
 
UNA NOVA GENERACIÓ 

L’any 2020, i després de la jubilació de la Montse, es va incorporar a la ROSETA un nou membre de la nissaga: en Pol Ródenas, fill de l’Andreu i quarta generació de la família, el qual de ben jove ja hi havia fet d’aprenent i ajudant.

             

En Pol és la última incorporació familiar i és el futur de La Roseta

Moltes coses han passat, durant aquests quaranta anys de recorregut: canvis socials, econòmics i d’hàbits de consum que hem anat superant amb l’objectiu de seguir donant un gran servei als nostres clients. Des de l’ús de l’ara indispensable microones, fins a l’habitual consum de congelats i menjars precuinats en conserva, passant per l’aparició de les grans superfícies comercials, les pizzes a domicili o la última moda de la cuina d’autor; per no parlar de les adaptacions a les noves normatives i als controls sobre salut i higiene alimentària.
MENJARS CUINATS ROSETA hem procurat sempre ser fidels al nostre estil propi i diferenciat, basat en la compra de productes de mercat d’alta qualitat, per elaborar una cuina tradicional catalana invariable en el temps. El manteniment de la fidelitat a una idea i un estil no ens ha fet defugir, però, l’ambició d’anar modernitzant les nostres cartes de plats, introduint tot el que els nostres clients ens van demandant.
Alguns dels punts forts de La Roseta son els pèsols garrofals, les Pomes Farcides de Sant Andreu i l’Escudella i Carn d’olla de Nadal
 
Nosaltres hem respost a aquesta confiança mantenint amb fermesa i il•lusió alguns dels emblemes de la gastronomia local, com ara les POMES DE SANT ANDREU, que probablement som l’únic establiment que encara les elabora. També la cuina del PÈSOL GARROFAL, per la qual el nostre patriarca, l’Andrés Ródenas —que durant tant de temps va treballar pel manteniment d’aquest producte— va rebre l’any 2014 el preuat guardó del PÈSOL D’OR, atorgat per l’Ajuntament de la vila.
 
             
L’Andres reben de mans de l’alcalde de Llavaneres la insignia Pesol d’or 2014. L’Andrés recollint i pelant pesols.
 
MIRANT AL FUTUR
 
Al llarg d’aquestes quatre dècades i quatre generacions, LA ROSETA s’ha convertit en un referent de la cuina per emportar, no només a Llavaneres, sinó també a moltes poblacions veïnes. Per aquest motiu, també hem volgut adaptar-nos als nous temps: pàgina web, Instagram, Facebook. I oferir nous serveis, com ara un menú diari molt atractiu, plats del dia, noves especialitats, lliurament a domicili o una bona carta de vins. Durant el 2020 hem anat efectuant millores a la botiga per tal de modernitzar la nostre imatge.
 
                                             
                                            
La Roseta tambè ha tingut presència en els mitjans de comunicació (TV3, CNN o 8Tv)
 
                                                             
 
En fer balanç d’aquests més de quaranta anys, pensem que el millor homenatge que podem fer als qui la va iniciar es que la seva obra continuï viva i sent referència del que un negoci familiar pot arribar a esdevenir.
                                         
L’Andrés i la Carmen, fundadors de Menjars Cuinats Roseta
“MENJARS ROSETA és la cuina tradicional de la iaia. Receptes excepcionals, fetes amb amor, per a paladars exigents.”